BlogBlog tornar
 • 10
 • Novembre
 • 2014

Las cláusulas "Claim Made" en el seguro de responsabilidad civil

Publicat per Redacció a Dret Civil 2 comentaris

Las cláusulas “claim made” son propias de los seguros de responsabilidad civil, regulando el ámbito temporal del seguro, y caracterizadas por atender al momento de reclamación del perjudicado para determinar el ámbito de cobertura temporal de la póliza.

Establecen un régimen temporal distinto al general, y se encuentran reguladas en el apartado 2ª del artículo 73 de la Ley de Contrato de Seguro, que establece que: “Serán admisibles, como límites establecidos en el contrato, aquellas cláusulas limitativas de los derechos de los asegurados ajustadas al artículo 3 de la presente Ley que circunscriban la cobertura de la aseguradora a los supuestos en que la reclamación del perjudicado haya tenido lugar dentro de un período de tiempo, no inferior a un año, desde la terminación de la última de las prórrogas del contrato o, en su defecto, de su período de duración. Asimismo, y con el mismo carácter de cláusulas limitativas conforme a dicho artículo 3 serán admisibles, como límites establecidos en el contrato, aquéllas que circunscriban la cobertura del asegurador a los supuestos en que la reclamación del perjudicado tenga lugar durante el período de vigencia de la póliza siempre que, en este caso, tal cobertura se extienda a los supuestos en los que el nacimiento de la obligación de indemnizar a cargo del asegurado haya podido tener lugar con anterioridad, al menos, de un año desde el comienzo de efectos del contrato, y ello aunque dicho contrato sea prorrogado.”.

 

La jurisprudencia de nuestros Tribunales también recoge este tipo de cláusulas en Sentencias como la Sentencia del Tribunal Supremo 366/12, de 19 de junio, o la 87/11, de 14 de febrero, entre otras. Teniendo la consideración de cláusulas limitativas, quedan sujetas a lo establecido en el artículo 3 de la Ley de Contrato de Seguro, debiendo ser destacadas de modo especial, y aceptándose por escrito.

 

Las cláusulas “claim made” responden a situaciones en las que el daño aflora con posterioridad al siniestro, pudiendo incluso ocurrir que la compañía aseguradora que teníamos contratada en el momento de producirse el siniestro, sea diferente a la que tenemos contratada en el momento de realizar la reclamación. A través de estas cláusulas se busca desplazar el nacimiento de la obligación de reparar, al momento en que se produce la reclamación (no al momento de producirse el siniestro), siendo admitidas siempre que sean en beneficio y no perjudiquen los derechos del asegurado o perjudicado, reputándose lesivas en caso contrario.

 

El citado precepto contempla dos modalidades de cláusulas temporales “claim made”: Las cláusulas de cobertura posterior, aludiendo a reclamaciones hechas por el perjudicado una vez vencido el contrato por hechos acaecidos durante su vigencia o cobertura de la póliza; y las cláusulas de cobertura retroactiva, refiriéndose a reclamaciones efectuadas por hechos ocurridos durante la vigencia del contrato, pero ampliada a momentos anteriores a su entrada en vigor.

 

Por lo tanto, con el citado precepto recogiendo las llamadas cláusulas “claim made”, resultan de aplicación dos fechas relevantes a efectos de determinar la cobertura: la fecha de ocurrencia del hecho dañoso, y la fecha de reclamación del perjudicado al asegurado. Sin embargo, la fecha de comunicación del asegurado al asegurador resulta irrelevante a efectos de cobertura de la póliza. 

 

Artículos relacionados con esta sección:

 

Ley modificación Código de Consumo de Catalunya.

Claves de la nueva Reforma de la Ley de Consumidores y Usuarios.

La mora del asegurador.

Deixi'ns el seu comentari

Ens encantaria conèixer la seva opinió. Si us plau, procuri que els seus comentaris estiguin relacionats amb aquesta entrada. Respecti també als altres lectors d'aquest blog. Els comentaris off-topic, promocionals, ofensius o il·legals seran editats i esborrats.

 

Àmbit d'aplicació

La present política de seguretat afecta qualsevol dada de caràcter personal dels usuaris d'Internet (en endavant, els "usuaris") que visitin la pàgina web https://www.fortunylegal.com/ i omplin els formularis de sol·licitud disponibles a la mateixa.

 

Informació bàsica sobre Protecció de Dades

Responsable: FAD Legal Boutique SLP (Fortuny Legal & Complia). + info

Finalitat: Donar resposta a la seva consulta realitzada a la nostra web. + info

Legitimació: Consentiment de l'Interessat. + info

Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte per obligació legal. + info

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional. + info

Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la nostra pàgina web. + info

LSSI: D'acord amb la llei 34/2002 de Serveis de la Societat de la Informació, autoritzo que remetin notícies d'actualitat i publicitat del seu interès, per qualsevol mitjà de comunicació electrònic.

*Camp obligatori
Enviar comentari

2 comentarios en esta entrada

 • abogados que ayudan con deudas va dir el 6 de Desembre de 2018:

  Muy buen post, sobre todo porque tocas temas relevantes
  saludos

  Nicolás

 • OMAR KLIPHAN va dir el 1 de Novembre de 2018:

  nos mantiene actualizado constantemente,

Les nostres xarxes socials

Newsletter

Desitja rebre les últimes novetats de Fortuny Legal? Subscrigui's a la nostra Newsletter.

Enviar

Les nostres xarxes socials

El més llegit

 1. 1Objetivo: Incapacitación Judicial (Requisitos y Modus Operandi para la incapacitación de personas)
 2. 2Las cláusulas "Claim Made" en el seguro de responsabilidad civil
 3. 3La aportación de pruebas al proceso: ¿corre riesgos el abogado?
 4. 4¿La resolución registral del arrendamiento evita el desahucio?
 5. 5¿Debo quedarme una vivienda si no me la entregan en plazo?

El més comentat

 1. 2Las cláusulas "Claim Made" en el seguro de responsabilidad civil
 2. 2II Jornada Cumplen Catalunya - Corporate Compliance
 3. 1¿Mediar o pleitear?, ésa es la cuestión
 4. 1Objetivo: Incapacitación Judicial (Requisitos y Modus Operandi para la incapacitación de personas)
 5. 1Networking entre abogados

Últim vídeo

III Jornada Cumplen Catalunya - Corporate Compliance | Octubre 2018

Más de 150 profesionales del compliance se reunieron en Barcelona el pasado 18 de octubre en la III Jornada Cumplen Catalunya. 

Veure a: youtube

Categories

Veure més
Informació legal
x

Empresa: FAD Legal Boutique, S.L.P.

NIF: B-65851966

Direcció: Francesc Macià 38, 12-5

Telèfon: + 34 937 242 294

e-mail: info@fortunylegal.com

Valid XHTML 1.0 Transitional

 

Necessita ajuda?

Nom*:
E-mail*:
Telèfon*:
En què podem ajudar-lo?*:
Enviar *Camp obligatori.
[...]
Carregant...

Política de cookies

Canviar preferències
[...]
Carregant...

POLÍTICA DE PRIVACIDAD

Volver

POLÍTICA DE PRIVACIDAD

[...]
Carregant...

Información adicional Responsable

Qui és el Responsable del tractament de les seves dades?


Finalidad

Amb quina finalitat tractem les seves dades?

A Fortuny Legal & Complia tractem les dades que ens ha facilitat per tal de:

 • a) a) Donar resposta a la consulta realitzada a través de la nostra web https://www.fortunylegal.com, apartat Contacte.
 • b) b) Facilitar ajuda des de la pestanya emergent "Necessita ajuda?", on contestem la seva consulta el més aviat possible, a través del telèfon o correu electrònic indicat.
 • c) c) Registrar el seu correu per rebre la newsletter que periòdicament enviem als nostres clients i col·laboradors.


 

Durant quan temps conservarem les seves dades?

Les seves dades es conservaran mentre siguin necessàries per donar resposta a la sol·licitud o consulta, i es conservaran el mínim temps legalment possible (en cas de pressupostos); per preguntes, es destruiran després de sis mesos. Pels subscriptors de la newsletter, als tres mesos de causar baixa, s'esborraran parcialment les dades del correu (dissociació), per a controls estadístics.


Legitimación

Quina és la legitimació pel tractament de les seves dades?

La base legal pel tractament de les seves dades és el seu consentiment, donat el moment d'escriure voluntàriament les seves dades en el formulari i acceptar-lo a la casella corresponent.


Destinatarios

A quins destinataris es comunicaran les seves dades?

Les dades dels formularis sobre consultes no es lliuraran a ningú, es tracten de forma interna a Fortuny Legal. El servei de newsletter es gestiona internament, no intervé cap tercera empresa Tampoc es realitza cap transferència de dades amb tercers països.


Derechos

Quins són els seus drets quan ens facilita les seves dades?

Qualsevol persona té dret a conèixer si Fortuny Legal tracta les seves dades. Els interessats tenen dret a accedir a les seves dades de caràcter personal, així com, sol·licitar la rectificació de dades inexactes o, si s'escau, sol·licitar la suspensió quan, entre d'altres motius, les dades ja no siguin necessàries per a la finalitat per a la qual van ser lliurades. L'exercici d'oposició s'iguala al de suspensió. Els exercicis de portabilitat i automatització de decisions no s'apliquen a la tipologia de dades i tractament de les mateixes. L'exercici dels drets anteriorment indicat es pot fer per dos canals:

 • Per correu postal, adjuntant còpia del DNI o passaport, davant FAD Legal Boutique, S.L.P. amb domicili a Av. Francesc Macià 38, 12-5 08208 Sabadell.
 • Per correu electrònic, a l'adreça info@fortunylegal.com, aportant la mateixa documentació que per correu postal.

Se l'informa, així mateix, del seu dret a presentar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.


 

Veracitat de les dades

Els usuaris són responsables de la veracitat de les seves dades, comprometent-se a no introduir dades falses i a procedir a la modificació de les mateixes si és necessari.


 

Seguretat

El Prestador del Servei assegura l'absoluta confidencialitat i privacitat de les dades personals recollides i, per això, s'han adoptat mesures tècniques i organitzatives de seguretat per evitar l'alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat i garantir així la seva integritat i seguretat. El Prestador del Servei no serà responsable, en cap cas, de les incidències que puguin sorgir al voltant de les dades personals quan es derivin, bé per part d'un atac o accés no autoritzat als sistemes que sigui impossible de detectar per les mesures de seguretat implantades, bé quan es degui a una falta de diligència dels Usuaris pel que fa a la guàrdia i custòdia de les seves claus d'accés o de les seves pròpies dades personals.

CONDICIONES GENERALES DE ACCESO Y USO

[...]
Carregant...

1. Informació general


El titular de la web https://www.fortunylegal.com y http://www.complia.es és la societat FAD Legal Boutique, S.L.P. (en endavant Fortuny Legal / Complia). Les seves dades d'identificació són les següents:


 • NIF: B-65851966
 • Direcció: Av. Francesc Macià 38, 12-5
 • Població: Sabadell (08208)
 • Telèfon: + 34 937 242 294
 • E-mail: info@fortunylegal.com
 • Dades registrals:inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 43376, foli 214, fulla 427101

 • 2. Propietat intel·lectual i industrial


  El disseny del portal i els seus codis font, així com els logotips, marques i altres signes distintius que apareixen en el mateix pertanyen a Fortuny Legal / Complia i estan protegits pels corresponents drets de propietat intel·lectual i industrial.


  3. Finalitat de la web


  La finalitat de la web és donar difusió de les activitats que duu a terme Fortuny Legal / Complia


  FORTUNY LEGAL és un despatx d'advocats ubicat a Barcelona (Catalunya, Espanya) i amb seus a les ciutats de Barcelona, Madrid i Sabadell. Creat el 1997 pel lletrat Miquel Fortuny Cendra, pretén donar resposta a les demandes d'un client cada dia més necessitat d'una atenció personalitzada i una resposta ràpida i efectiva als seus problemes.


  Complia és una autèntica boutique de Compliance, amb vocació de servei per satisfer les necessitats dels seus clients, amb el màxim rigor i professionalitat. Complia vetlla pel compliment normatiu i seguretat jurídica dels seus clients, l'èxit dels quals és la seva major recompensa.


  4. Responsabilitat dels continguts


  Fortuny Legal / Complia es reserva el dret de realitzar canvis en el lloc web sense previ avís, a fi de mantenir actualitzada la seva informació, afegint, modificant, corregint o eliminant els continguts publicats o el disseny del portal.


  Fortuny Legal / Complia posa a disposició de l'usuari la seva web, assumint únicament i exclusivament la responsabilitat derivada de la diligència que li pugui ser exigible per llei. Fortuny Legal / Complia no assumirà cap responsabilitat, ja sigui directa o indirecta, derivada del mal ús o de l'ús fraudulent o il·lícit que faci l'usuari de la web o dels seus continguts.


  Fortuny Legal / Complia empra tots els esforços i mitjans raonables perquè la web estigui disponible, tot i que no garanteix la inexistència d'interrupcions o errors en l'accés a la mateixa, ni assumeix cap responsabilitat per problemes tècnics o fallades que es produeixin durant la connexió a Internet. Fortuny Legal / Complia no pot garantir que les transmissions d'informació a través d'Internet siguin totalment segures, ja que intervenen diversos factors fora del seu control.


  5. Llei aplicable


  La llei aplicable en cas de disputa o conflicte d'interpretació dels termes que conformen aquest avís legal, així com qualsevol qüestió relacionada amb els serveis del present portal, serà la llei espanyola.  Data d'actualització: 18.07.2018


  [...]
  Carregant...

  Configuració de cookies

  • Informació de l'ús de cookies
  • Cookies tècniques
  • Cookies d'anàlisi
  • Cookies publicitàries

  Les cookies son informacions breus que s'envien i emmagatzemen en el disc dur de l'ordinador de l'usuari a través del seu navegador quan aquest es connecta a un web. Les cookies es poden utilitzar per obtenir i emmagatzemar dades de l'usuari mentre està connectat per facilitar-li els serveis sol·licitats i que no se solen conservar (cookies de sessió) o per conservar les dades de l'usuari per a altres serveis futurs i que es poden conservar un temps indefinit (cookies permanents). Les cookies poden ser pròpies o de tercers.

  Cookies tècniques
  Actives

  Faciliten la navegació de l'usuari i la utilització de les diferents opcions o serveis que ofereix el web, com identificar la sessió, permetre l'accés a determinades àrees, facilitar comandes i compres, emplenar formularis i inscripcions, seguretat o facilitar funcionalitats (vídeos, xarxes socials...).

  Cookies d'anàlisi
  Inactives

  Permeten l'anàlisi anònima del comportament dels usuaris del web i mesurar l'activitat de l'usuari i elaborar-ne perfils de navegació amb l'objectiu de millorar els llocs web.

  Cookies publicitàries
  Inactives

  Permeten gestionar els espais publicitaris del web en funció del comportament i els hàbits de navegació de l'usuari, obtenint-ne el perfil per a personalitzar la publicitat que apareix al navegador de l'usuari.

  Si rebutja totes les cookies, la navegació podria no ser de la seva satisfacció. Rebutjar totes Desar configuració Permetre totes